Aktuelt.org

Blogg om dagsaktuelle nyheter!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Hvem er skyld i ulykken?

E-post Skriv ut PDF

Dagens tragiske rally ulykke der en ti år gammel jente omkom berører alle idag. Spesiel i motorsportmiljøet er dette en tung dag.

Som vanlig kommer diskusjonen i etterkant om hva årsaken og hvem som er skyld i ulykken. Personlig mener jeg at samfunnet må bli flinkere til å akseptere at slike tragiske hendelser skjer fra tid til annen, man må ikke alltid finne årsak og syndebukk.

Kommentarer (46)Add Comment
0
Mr
skrevet av Vidar, september 13, 2009
En kan ikke "akseptere at slike ulykker skjer” ...for de kan unngås. Denne og de fleste andre ulykker innen rally må tilskrives de som arrangsjerer løpene. Bilene som deltar vil til en hver tid kunne bomme på idealsporet og dra av. Andreas kan ikke klandres. Hvorfor befant denne jenten seg i høyrisiko område? En kan ikke forvente at foreldre / ledsagere skal vite hvor det er trygt å plasser seg. Det er opp til de som arrangsjerer løpene å henvise til sikre områder. Vi trenger ildsjelene, så jeg mener ikke dette som et angrep på de som får rallysporten til å eksistere her i landet, men vi må ta sikkerheten på alvor.
0
Det er nok dessverre ikke mulig å sikre hele løypa.
skrevet av Andreas N, september 13, 2009
Vidar: I et WRC-løp er det vakter og bånd stort sett overalt, men i NM-runder? Det er ikke mulig å sikre hele etapper fullstendig. Man sikrer vel de stedene der man regner med å få endel publikum, og sperrer enkelte høyriskområder med bånd, men store deler av etappene vil være bare vei - bil - tilskuere. Dessuten bor det jo folk langs etappene, som ofte er med som tilskuere, så det vil alltid være folk som ser på gjennom hele etappen, ikke bare der det er gjort i stand litt ekstra for publikum.

Da er det dessverre sånn at man selv må ta ansvar for seg og sine, og selv plassere seg på et tryggest mulig sted. De rallyene jeg har vært på har da også hatt plakater med råd om sikre steder å stå, sånn generelt, tegnet og forklart. Likevel, med de hastighetene disse bilene har vil uforutsette ting kunne skje. Sånn er det bare, både i rally og ellers i livet. Vi har ingen garantier, vi må bare gjøre så godt vi kan. Arrangøren kan ikke ha full oversikt over flere mil lange etapper. Dette er en sport som foregår ute i den virkelige verden, der ting skjer. De fleste ganger går det bra, en ytterst sjelden gang ikke.
..., Lavt rangert artikkelt [Se]
..., Lavt rangert artikkelt [Se]
0
svar til Bongo
skrevet av Thomas, september 13, 2009
Rally på en bane heter rally-cross og er ikke noe nytt fenomen i dette landet. Rally i sin opprinnelige form hører ikke hjemme på en bane, men ute på asfalt-, grus- eller snødekte "ukjente" veier hvor noe av spenningen ligger i hvordan kartleser og sjåfør samarbeider..
0
Sug rull
skrevet av Kåre, september 13, 2009
Denne idrett tilhører på utfordrende veier (sperret slik som her) slik at det ikke skal skjer ulykker. Utøverene/rally-førerene er der for og kjøre fortest mulig på kortest mulig tid og som tidligere sagt her. uforutsette ting skjer. slik er denne sporten. Utøverene skal ikke måtte ta hensyn til atte vissom atte det står noen rundt svingen eller i enden av sletta. Funksjonerer og bane personelle skal ha tatt seg av dette på forhånd, og sikkret banen til neste fører Starter. All min støtte til Andreas.
0
...
skrevet av Øivind, september 13, 2009
Rally på bane finnes allerede, det heter rally cross. Denne ulykken er bare tragisk, her er det ikke viktig å peke ut en syndebukk og få korsfestet vedkommende. I etterkant bør det selvføgelig granskes om hvor vidt stedet skulle vært bedre sikret, om vaktholdet var mangelfullt og om tilskuerne hadde fulgt arrangementets retningslinjer for hvor det er trygt å stå og hvor det risikofyllt å stå.
Dette er en forferdelig tragedie, tankene går til foreldre og familie i denne forferdelige tiden. Min største sympati også til føreren og kartleseren, dette er en rallyførers verste mareritt...
Noen har faktisk skylden :(, Lavt rangert artikkelt [Se]
0
...
skrevet av Rally, september 13, 2009
Bongo: Sett deg inn i hva rally er først du, også kan du finne ut etterpå hva rally"cross" er som blir kjørt på "bane".
0
Arrangøren har ansvaret - ingen andre!
skrevet av Lars Gustasvon, september 13, 2009
Det er et soleklart arrangøransvar å sikre at publikum har tilstrekkelig avstand til veien det kjøres på.
Hverken sjåfør eller jentas familie kan lastes for noe som helst.
0
...
skrevet av Smurfen, september 13, 2009
Bongo, Hvis Rally skulle vært på lukket bane, hadde man mistet det som er essensen i denne bilsporten, dvs navigeringen, både på fartsprøvene og mellom dem. Nei takk Rallycross finnes allerede, du får gå å se på det du da Bongo, første bud bør være at du har en anelse om hva du snakker om!
0
Grusomt
skrevet av Maric, september 13, 2009
Det er helt forferdelig det som har skjedd i Larvik. Alle mine tanker til de pårørende.

Jeg er enig i dette innlegget. Så lenge man har denne type sport så må man faktisk regne med at slike tragedier skjer. Hvem er skyldige her?? Jeg vil si ingen. Dette er en forferdelig tragedie som nok desverre kommer til å skje igjen så lenge rally eksisterer. 100% sikkerhet er umulig.
0
...
skrevet av Fredrik, september 13, 2009
Da er det ikke lenger rally. Hele poenget med rally er at det går på stengte veier. Med en gang man flytter det til en bane blir det baneracing eller rallycross...

Jeg er enig i at skyldspørsmålet ikke er så interessant her. Det som er viktig er å lære av ulykken og sperre slike steder bedre. Dog er det til syvende å sist de foresatte som hadde ansvaret for sikkerheten til den lille jenta, og uansett hvor tragisk dette er for dem så er det nettopp slike ting som dette som kan skje om man setter barna sine på en stol langs en rallyløype på et så utsatt sted som dette. En ting er hvertfall helt sikkert og det er at Andreas er 100% uskyldig i dette.
..., Lavt rangert artikkelt [Se]
0
fotball..
skrevet av Simen NH, september 13, 2009
fotballkamper stryker det folk støtt og stadig med over hele verden. men det blir aldri hauset opp på samme måte i media.
0
...
skrevet av Tjorven, september 13, 2009
Det hjelper ikke å lete etter syndebukker hver gang det skjer noe uforusett. I mine øyne er ingen skyldige da det var en ulykke. Eller vri på det å si at alle invilverte er skyldige på hver sin måte.

Noen ganger må man bare det tragiske synke inn,og starte resten av livet.
0
Ja.
skrevet av Joachim, september 13, 2009
Der har du et godt pooeng Simen NH. 100 % sikkerhet er rett og slett umulig i Rally, desverre men sånn er det.

0
Tja
skrevet av Nikolai Hoftun, september 13, 2009
Det er vel ingen som egentlig har skyld i ulykken, selv om arrangøren har ansvar for å sørge for at folk ikke stor på de mest utsatte stedene. F.eks. når en sving går mot høyre, er det jo størst sannsynlighet at bilen vil kjøre ut i yttersvingen og ikke innersvingen. Derfor er det sikrere å stå å se på i innersvingen. Det er litt rart at de ikke er interessert i å gå ut med informasjon til publikum og generelle sikkerhetstiltak publikum selv kan tenke over. De er vel kanskje redd for å miste besøkende og dermed interesse for sporten og dermed penger?
0
...
skrevet av tibben, september 13, 2009
Fy flate enkelt inlegg her er så trangsynte,for føreren har ingen skyld mener jeg,for han styrte så klart ikke mot jenta for å treffe henne,men prøvde alt han kunne for alt sku gå bra,og d at rally burde forbys er bare tull,dette here har med sikkerheten og tilskuernes ville ideer til å plassere seg i løypa,noen sitt på idiotiske plasser og satser livet sitt etter at vaktene har kjørt sikkerhetsruta si,tilskuerne har også et stort ansvar og ikke bare arrangørene og føreren....andreas kan ikke klandres.

kanskje foresatte burde tenkt litt på hvor de plasserte seg?

men har ingen ting å si nå,for det hele er tragisk,jeg føler med dem alle
0
Forferdelig trist!
skrevet av Runar G, september 13, 2009
Først men ikke minst. alle som har barn selv, forstår en liten bit hvertfall av hva dette betyr for familine. Grusomt, uforståelig!
Skal ikke si alltid. men på veldig mange rally så står det kart med "rødsoner" ved inngang til etapper.
Dette for å få de som ikke tenker logisk nok til å forstå hvor de ikke skal stå langs veien.
Det er for mye "det skjer ikke meg" blandt tilskuere.
Sterkt rusede personer florerer også ofte ute i skogen.
jeg har selv opplevd at fulle folk tipper over snøkanten rett foran bilen.
Det aller dummeste jeg har sett er en fotograf med diger linse, stående yttersving i en krapp venstre i bunn ev en bakke.
Han sto ironisk nok mellom hjulsporene til en som hadde kjørt ut før.
Da må en bare ta seg tid til å vri fingeren mot tinningen!

Alt for mange er "udødelige"

Jeg utøver sporten på hobbybasis, og jeg er også mye ute i skogen for å se på. Da sammen med min 5 år gamle datter som er relativt interresert.

Vi ser heller litt lite og dårlig enn å ta kjangser.
Enkelte ting vil man bare ikke angre på at skjedde!

TV2 la en stor skygge over rallysporten i går med å ramse opp div ulykker uten å nevne fakta.

Kjenner til en del av ulykkene.....en total forklaring hadde endret det dystre programmet til noe som er lettere å forstå.

Skulle ikke forundre meg om det ble et rallyforbud etter denne triste episoden, som kanskje er den mest tragiske i rallysporten noen gang.
jeg blir irritert når noen antyder at sporten bør forbys!
Legg fram fakta sammenlignet med andre sporter, så skal jeg være enig.

RG
0
...
skrevet av jokkesaedstrom, september 13, 2009
Med tanke på hvor mange idioter som står helt inne på veiene i rally/bil løp så er det rart at det ikke går flere liv. Dette er generelt bil/rally løp, ikke akkurat denne episoden.
0
Hvorfor?
skrevet av john doe, september 13, 2009
Hvis man skal sikres innenfor alle aktiviter at ingen kan omkomme eller få alvorlige skader må alle mennesker holdes inne i et polstret rom uten frihet. Desverre innebærer friheten en viss mulighet for dødsfall, det er livet. Uansett ville jeg aldri byttet det mot et såkalt "sikkert" liv uten spenning.

Om et barn klatrer i et tre, er ute og svømmer, står ved elven og fisker, spiller fotball, hopper på trampoline eller bare spiser middag er det en viss mulighet for det jeg kaller uflaks og dødsfall. Det ekstreme fokuset på at noen skal ha skylden hver gang noe forferdelig skjer er helt uhensiktsmessig. Media og folk rundt fokuserer så sykt mye på dette at de pårørende i en slik situasjon forventer at de kan peke på noen og gi disse skylden.

Enkelte ganger er det bare ikke noen mening bak dødsfall, ingen å peke fingeren på, ingen å gi skylden, ingen forklaring.
0
Hvem har skylden ?
skrevet av Finn halvorsen, september 13, 2009
Jeg ser at man fokuserer på om hvem som har skylden. I alt hva man foretar seg kan uhell oppstå. Dette gjelder uansett hva type aktivitet som er grunnlaget.
Det å drive med motoridrett er veldigt fokusert på sikkerhet, og ingen kan med sikkerhet i at alt man foretar seg i livet, er uten risiko.
Hva med og i de tilfeller publikum ikke hører på vaktene som er der??
Det hjelper ikke med å finne syndebukker, for å få bukt med uhellene.
De som tror det, har ikke funnet ut at julenissen ikke eksisterer.
Jeg vil med dette innlegg rette søkelyset på: Hvordan unngå fremtidige uhell i f. eks. Rally ? Ingen i dette miljøet vil ha slike uhell, og forsøker etter beste evne å unngå dette. Kan alle mennesker si at de tar vare på sine og hverandre så ingen lider overlast ?
Ingen kan si dette. Foreldre som røyker gjør sitt med livet til de rundt seg. Dette til eksempel. Man kan aldri si med ærlighet at ingen av mennesker gjør noe som kan utsette en eller noen for fare. Da er man til punktet viten eller ikke viten om dette.
Ingen av hverken arrangører eller deltagere vil utsette noen for lidelser eller noe annet vondt. Andreas Mikkelsen og Ola Fløene har vokst opp med dette fra sine hjem. De er bevisste mennesker, som lider veldigt i denne tragedien også. Vær vennlige folkens å forstå dette, før man legger innlegg i bloggen her eller andre steder. Jeg har selv drevet motorsport i min tid, og det gikk fortere enn dette, men sikkerheten var i høysetet og i den sporten. Det med ditt og det med datt, får ikke liv i den lille jenta folkens. Det vises ellers til at man har og en godkjenning i slike løp av politiet, som har akseptert arrangementet. Jeg har lest noen kommentarer i en logg, som jeg oppriktigtr ble forb. for. Vis forståelse for alle parter og fatte seg i akseptable former, er en ting som seg hør og bør...Ikke sant ?
0
skyld???
skrevet av stig, september 13, 2009
Etterpåklokskap er det noe som heter... men om det i dette tilfelle i det hele tatt er mulig å kunne finne noen form for etterpåklokskap får vel politiet avgjøre. Hendelsen er dypt tragisk og alle ville selvfølgelig at dette aldri skulle ha skjedd. Å leve er noe man gjør fra man blitr født til man dør; om man vil sitte inne i sofaen sin hele livet for at det skal bli lengst mulig så får man bare gjøre det.. Jeg for min del ønsker å leve mens jeg kan og ikke ende opp med å si som dikteren som sa noe slikt som:" dagene som kom og gikk var visst det som var livet...at ikke noen kunne gjøre meg oppmerksom på det da.."

Det jeg egentlig prøver å si er at man bare ikke kan unngå alle ulykker, det er en del av det å leve. Hver dag jeg setter meg i bilen vet jeg at det er forbundet med en viss risiko, det er vel bortimot en som dør av dette om dagen i Norge...men jeg gjør det for det. I sommer forliste jeg, båten bare sank under meg og der jeg lå å svømte midt i ytre Oslofjord med 14 grader i vannet visste jeg at det var en viss risiko jeg hadde løpt når jeg la ut med båten, det var også usikkert på hvor lang tid det ville gå før jeg ble funnet men tenkte faktisk tanken at døden foreløbig var lengre unna enn den meteren som skiller fra døden hele tiden på norske veier...

...så skulle jeg da slutte å være ombord i båt etter dette? ..vel ettersom livet skal leves tok det fem dager før ny bruktbåt ble kjørt inn i gården.

tilbake til den tragiske ulykken; tror nok alle mulige forholdsregler var tatt, og tror ingen kan klandres for denne ulykken på samme måte som for noen av de dødsulykkene som tidligere i år er skjedd innen sykkelsporten og andre idretter her til lands.

Vil utrykke mine kondolanser overfor familien.0
...
skrevet av B, september 13, 2009
Håper bare ikke at Mikkelsen føler det er hans skyld. det er jo ikke lett å holde kontroll i så høy fart, og hvis man skal tenke på hva som KAN skje, så blir det jo ikke noe ordentlig rally, føler med alle pårørende.
0
Aldri sikkert
skrevet av AAS, september 13, 2009
I 2001 omkom en svensk rallytilskuer ute i skogen. Han sto på det som ifølge alle regler og meninger var et 100% sikkert sted. Han sto langt fra en sving og bak to store trær.
Så kommer det en bil ut av svingen, skrenser laangt bortover sletta og helt til stedet mannen sto, går opp på to hjul og skjærer ut i skogen, MELLOM to store kraftige furuer, som kunne stoppet omtrent hva som helst, på høykant, og treffer stakkaren. Når ikke det engang er et trygt sted å stå så er man nødt til å se det ifra luften... Men jeg kan huske en viss rallyradioreporter som prøvde det engang og datt ned... Så kanskje vi bare må ofre en kameramann i ny og ne og se det på TV?
0
Tragisk
skrevet av Geir Lundby PRL, september 13, 2009
Det eneste ordet som er dekkende i denne saken er tragisk, Som entusiast til denne sporten vi har elsket i mer enn 20 år er dette det værste tilfellet, og også det mest tragiske. Det er imidlertid en del faktorer som må på banen her, og det er for det første :
Den omkomne sto ikke på ett farlig sted i utgangspunktet.
Det var en rett strekning etter en medium venstresving, og ikke i yttersving som det er blitt skrevet. (se bilder i dagens VG)
Anders og Ola kan selvfølgelig ikke under noen omstendigheter klandres.
Det skjer flere dødsulykker på vegen i måneden enn det det har gjort på 20 år i norsk rallysport.
Jenta har hatt maksimal uflaks,
Dette kunne skjedd med hvilken som helst rally ekvipasje.

Det som er så ille er at det skjer med en liten jente på 10 år, og ikke en dritings gutt/mann som går ravende rundt
som vi desverre har sett oftere og oftere her hjemme de seneste årene. Hadde det vært alkohol i bildet hadde jeg bare vært glad til, for dette bør være en sterk lærepenge for alle de som reiser på skogen "for og se rally" og så er grunnen egentlig at de skal ha seg en fest. Alkohol og motorsport hører ikke sammen, ferdig opplest.

Tilbake til saken, så er det klart at dette er den mest tragiske ulykken i norsk rallysport gjennom alle tider. Om det kunne vært unngått ? Ja, sikkert, men da må vi kutte ut ALT som er farlig, og DET er ganske mye.
Synes det er ganske intr og lese kommentaren i degans VG, noe må gjøres med sikkerheten i norsk rallysport.
Norge som er det landet i verden med de strengeste sikkerhetskrav.
Det er alltid lett og være etterpåklok, men i dette forferdelige tragiske tilfellet her hadde eneste utveg så og si vært og ikke arrangere rally.
Det dør mange mennesker i trafikken årlig, og det er tragisk, men vi kan jo ikke slutte og kjøre bil, slutte og gå på vegen for det.
Så som en ovenfor skrev, noen ganger må vi bare desverre beklage og si at noen få ganger skjer det tragiske ulykker, og det var desverre det som skjedde denne helgen.

Til slutt vil jeg si at jeg føler dypt med de etterlatte, og Andreas og Ola har min fulle støtte, og jeg håper de får den hjelp de kan. Så får vi se om de kommer tilbke igjen, for dette er det svært få andre ekvipasjer i norge som har opplevd før de.

..., Lavt rangert artikkelt [Se]
0
Hei Bongo
skrevet av Abebe, september 14, 2009
Det ser ut som du ikke forstår hva de andre har sagt til deg tidligere, så jeg prøver like så godt å hjelpe deg med å forstå, jeg også..

Rally foregår ved at bilene kjører fra punkt A til punkt B, og i tillegg til sjåføren sitter det også en kartleser som må fortelle sjåføren hva han kan forvente seg framover i løypa.

Rally på bane heter rallycross, og da er det ingen kartleser.

Å sammenligne de to sportene er som å sammenligne langrenn med skiskyting, begge foregår med samme framkomstmiddel, men på vidt forskjellige premisser.

Og hva så om man bare ser utøverne i noen sekunder? Det er gøy å stå og heie, å se og høre bilene suse forbi, og det er alltid spennende å se om den man heier på kommer først. =)
0
Sikring
skrevet av E, september 14, 2009
En ulykke er en for mye, og spesielt denne saken. Jeg mener at det må settes opp sperringer, og at sperringene må være oppsatt på en så måte at folk som står utenfor er sikker. Hvis folk bryter sperringer er det deres feil, og ikke sporten.

Jeg jobber i en bransje der det er null tolleranse, og sikkerhet står i høysete, og ulykker og skader ikke skal forekomme. Men vi har uhell og dødsfall også.
Det enkelte har skrevet her, at det er umulig å unngå dødsulykker på tilskuer handler om holdninger og regler. Spørsmålet er skal vi kalkulere med dødsfall, eller ikke. For min del er svaret klart; ingen dødsfall. Da må arrangørene øke sikkerheten og lage større sikkerhetsoner.
0
Puter under armene - Hvilken nytte har de?
skrevet av Martin Sørlie, september 14, 2009
Som tittelen sier, skal vi prøve å sikre oss mot alt, så kan vi like gjerne settes fast i en stol foran pc-skjermen og leve resten av livet der med intravenøst for og full helsesjekk online 24/7 med kontroll over alle vitale kroppsfunksjoner.

Dette var et tragisk uhell, som grunner i flere "feil". Ja, stedet burde nok vært sikret bedre. Ja, Andreas gjorde en førerfeil. Ja, foreldrene satte ungen sin i en campingstol altfor nærme veien. Ja, rally er farlig. Jada. Det er farlig å leve. Leave it.

Og til Bongo; det handler faktisk om så meget mer enn å tilfredstille fartskåtskap. Hadde de skullet det hadde de kjørt dragracing. Det handler om å pushe seg selv og sine egne grenser, og det gjelder om du sykler, spiller fotball, løper eller står utfor. Husk at flere tilskuere har blitt alvorlig skadet og drept av både hockeypucker og ymse andre idrettsartikler...

Min ærlige, dog harde mening; "Stupid people die, sadly they also multiply".
Forby dette tullet, Lavt rangert artikkelt [Se]
0
Rally-folket får tilpasse seg.
skrevet av Potta, september 14, 2009
Vi kan ikke forhindre ulykker, nei, men det må settes spørsmålstegn ved at sportsutøvere får bruke offentlige plasser for å dyrke sin egen hobby. Det begrenser seg ikke kun til Rally, men til enhver form for aktivitet der en liten gruppe får ta seg til rette på fellesskapets eiendom uten annen grunn enn at de har lyst. Det er dessuten sinnsvakt at så høye hastigheter og så mange krefter skal slippes løs der nærsagt hvem som helst kan befinne seg, og helt utrolig at noen tror en sperrring eller to er tilstrekkelig for å beskytte folk i nærheten. Kanhende Rally på bane ikke er like spennende for de som interesserer seg for slikt, men så får de heller lære å tilpasse seg, fremfor først å kreve altfor mye plass og dernest frasi seg ethvert ansvar når ting går galt.
0
Min mening
skrevet av Sølie, september 14, 2009
Bane personell?? !! Ville vel si at de har litt av skylden de er tross alt ansvarlig av sikkerheten! smilies/smiley.gifsmilies/grin.gifsmilies/smiley.gif
0
skyld
skrevet av thorris, september 14, 2009
jeg mener at det eneste som kunne kanskje vært gjort før... ar at en av K-bilene hadde stoppet og gitt beskjed om og flytte seg. (K biler = 3 biler som kjører mellom løypa for og si fra at det folk må passe seg de kommer med sirene og gult lys på taket...

disse har mulighet for og stoppe og flytta folk som står farlig til.. men dette ble ikke gjort der i nærheten jeg sto. der sto det 3 stk i yttersving... man kan ikke forlange og ha vakter hver meter...

men neste år da skal jeg melde meg som frivillig vakt.. for jeg vil ha rally larvik neste år også...

har selv vært på numedalsrally og blitt flytta på selvom jeg anså stedet som helt trygt... det gjorde ikke K2 (k-bil nr 2) så fikk beskjed om og flytte på oss eller så stoppa de etappa....
0
...
skrevet av roger, september 14, 2009
Har selv vært vakt på mange rallyløp.Har selv mange ganger bedt foreldre passe på barna sine,når dem ikke har passet på dem under løp.Er tragisk når slike ting skjer.Men man må selv passe på hvor man oppholder seg under løp.Vaktene har som regel nok å passe på under løp.
0
sga
skrevet av sk., september 14, 2009
arrangøren er skyld i ulykken.
0
Hvorfor?
skrevet av Niko, september 14, 2009
..skal man absolutt legge skylda på noen? Når en rallybil kommer dundrende hjelper det lite med et lite gjerde.. Når du er på et rallyløp, så må du faktisk tenke som forelder at det er mennesker som styrer bilene, og alle mennesker kan gjøre feil. Stå for guds skyld ikke i en sving, bak en bakketopp, men plasser deg slik at du ser bilen før den kommer. I denne saken har alle litt skyld, hvis man på død og liv skal ilegge noen skyld. Som sagt må foreldre også ta et ansvar, det finnes ikke vakter hver 10 meter.
0
...
skrevet av caroline, september 14, 2009
Det er farlig og leve uansett hva man gjør.. alt er farlig !
0
Ansvaret ligger alltid hos foreldrene
skrevet av n0s, september 14, 2009
Dette er en forferdelig ulykke som selvsagt er tung å svelge for de fleste. Men uten å ha som ønske å tråkke noen som helst på tærne, dette er utelukkende foreldrene sin egen feil.

Først og fremst har så små barn ingenting på et rally-arrangement på gjøre i utgangspunktet, så små barn er for unge og for uvørne og uforsiktige til å kunne overlates til seg selv i så mye som ett sekund når de er i nærheten av en bilvei. Når denne bilveien i dette tilfellet er midt i å bli brukt i konkurransekjøring, gjør det det hele bare enda verre.

At noen foreldre likevel drar med seg avkommet sitt inn på slike tilstelninger, er jo deres egen avgjørelse. Jeg vil ikke ta fra de den retten, de har like stor rett til å være der som alle andre. Men om de ikke har 100% full kontroll på ungen 100% av tiden, og noe går galt, er det utelukkende deres egen feil. DU er ansvarlig for DINE unger, om ungen har klart å sette seg i en slik situasjon at den KAN bli truffet av en bil, er det kun en mulig grunn til dette; foreldrene (de som er ansvarlige for ungen) passet ikke godt nok på.

Bestemmer du deg for å føde et barn til verden, får du faen meg innse at det er DITT ansvar å ta vare på snørrfabrikken til enhver tid, inntil den er gammel nok til å ta vare på seg selv. Dette er en 24 timers jobb som varer (i norge) i 18 år. Hver eneste gang du slipper oppmerksomheten fra barnet, gjør du som forelder en kalkulert risiko. Og å gjøre en slik kalkulert risiko midt inne i et Rally-arrangement, når ungen fremdeles er så ung at den knapt nok har utviklet selvinnsikt, er direkte uansvarlig.

Igjen, jeg sier ikke dette for å støte noen, men for å påpeke det faktum at det er KUN du som forelder som har ansvar for DITT avkom. I den jobben ligger det en viss andel risikovurdering. Og om du vurderer det slik at risikoen i å la en 10-åring stå få meter unna rallybiler som suser forbi i 200 km/t er akseptabel, er det en grei nok sak det, men ikke begynn å hyle og skrike og fraskriv deg ansvar, NÅR (ikke "hvis") noe går galt.

Min vurdering er at ungen ikke hadde noenting der å gjøre, og at det er foreldrenes aleneansvar at de nå har mistet et barn. Det suger ja, men slik er virkeligheten, jo større sjanser du tar, jo større er sjansen for at jævelskap skjer.
0
Arangøør sin skyld?
skrevet av Roy, september 14, 2009
Dette er en tragisk hendelse og jeg vil ikke legge skyld på noen av partene her.
Det er mange av dere som skriver at det er arrangør sin skyld.
Etter flere år med sperrevakt tjeneste på mange rally har jeg sett at det er ikke uvanelig at tilskuere går i veibanen elller står på uegnete plasser, Selv om vi som sperre vakter gir dem beskjed om at det er er ikke ok. Det er flest folk som går i banen på slutten når det er lengre mellom hver bil. Vi roper med beskjed om at løpet ikke er ferdig og da går dem ut av banen så lenge vi ser dem. Når dem ikke tror vi ser dem lengre, så går dem ut i veien igjenn. Som sperre vakt har man ingen politi myndighet, men jeg skulle ønske at flere ville høre på vaktene og gjøre det di får beskjed om for det er til dems egen sikkerhet.
Etter kuler og svinger er det forbundet med fare å stå/sitte i nærhet av veien. Skal man befinne seg på en plass hvor det kan oppstå farligheter MÅ en passe på at man følger med og har en mulighet for å ta noen få skritt unna i sikkerhet.
Arrangør kan ikke klare å sikre alle områder i ei løype, vi alle som tilskuere ta ansvar for oss selv og dem vi har rundt oss.

Mine tanker går til de etterlatte og involverte. Dette var tragisk Andreas, men jeg håper du ikke gir opp. Du har en lang å god karriære forran deg!
0
Hvem sin feil er det?
skrevet av Henrik, september 14, 2009
Etter min mening er det arrangørene som har skyld i denne ulykken. Noen skal ha ansvar for sikkerhet i slike løp og vedkommende har jo sviktet heftig denne gangen, noe som har fått et katastrofalt utfall. Denne jenta kunne vært i live hvis arrangørene hadde satset mer på sikkerhet ! Er utrolig trist at dette har skjedd og mine tanker går til de pårørende og da selvfølgelig også Rally-sjåføren. Selv om jeg tror sjåføren vet det ikke var hans som var synderen i denne ulykken er dette noe han må bære med seg resten av livet, og det er noe jeg ikke ville unnet min verste fiende...
0
Det kommer nok desverre flere dødsfall i området her.... Med politiets velsignelse.
skrevet av s.d., september 15, 2009
Og grunnen til dette er som følger:
En ung person uten førerkort kjører helt villt rundt med diverse biler, hvor det ved titalls ganger er ringt inn og meldt til politiet, samt innlevert skriftlig anmeldelse om dette.
Personen er etter hva man forstår fredet av Larvikspolitiet, da han ikke blir fratatt bil eller reagert på annen virksom måte.
Når flere her i området ringer politiet om kjøringen, oppleves dette bare som at vi aldri skulle ringt dem, politiet er drittlei telefonene, men velger å la personen fortsette å kjøre.
Personen har allerede holdt på å kjøre ned ett barn her i gata, samt en voksen.
Blir vel feil å snakke om skyld i den tragiske saken med den 10 år gamle jenta, men det neste dødsfallet må nok politiet selv bære ansvar for, men men....
Litt bortenfor Andebu...
0
Hm
skrevet av Line, september 15, 2009
Trenger det å være noen sin skyld? MÅ man absolutt legge skylden på noen?
Det skjer dessverre ulykker, og ingen liker at sånt skjer. Jeg tror både føreren av bilen, barnets foreldre og arrangører har det tungt nok. Støtt de heller.
0
Mange som kommer inn på alkohol og rally her
skrevet av Andreas Nilsen, september 16, 2009
Der må jeg bare si meg enig i at dette er en av de verste komboene man finner. Husker svenskerally 2003, ved Colins crest, der massevis av folk hadde tent bål og drukket tett i timevis før bilene kom. Observerte der en som var så full at da han snubla og landa med ansiktet mer eller mindre OPPI et bål var han ikke kar om å reagere og komme seg opp sjøl. Da er man full da.
Med så fulle folk i skogen er det rareste av alt at det ikke går liv i samtlige rally, egentlig.
Ta festen ETTER løpet, folkens! Kakao og buljong varmer bedre enn sprit i 20 minus uti skauen.
0
Trist
skrevet av Ole Brumm, september 18, 2009
Jeg har ikke mye greie på rally-regler, men jeg skjønner ikke at det engang skal være nødvendig å si de "tror ikke føreren kan klandres". Eneste jeg kan se for meg er om de startet løpet med defekte bremser eller noe annet som skulle tilsi at de var direkte skyld i at bilen fikk skrens.
Det finnes bare én måte å fordele skyld på, om det skal være nødvendig; det er arrangøren. Jeg har skrevet før at det kommer til å skje en dødsulykke. Og da skjer det attpåtil i Norge hvor folk egentlig er mer forsiktige enn de er i utlandet på rally. Der står de ofte en meter fra svingen. Galskap.

Det er også bare svada i mine ører når arrangøren sier at alle forhåndsregler var tatt. Det kan det umulig ha vært. Når biler kommer i opp mot 200km/t så må man ta høyde for at de KAN miste kontrollen og fyke bortover jordet og gjennom sperringer, gjerder og hekker eller hva det måtte være. Enkelt og greit.

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

busy
 

Antall besøkende

Vi har 56 gjester her nå