Aktuelt.org

Blogg om dagsaktuelle nyheter!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Lenge leve "personvernet"!

E-post Skriv ut PDF

I Norge lever vi idag i et personvernhysteri hvor alt dreier seg om å beskytte det enkelte individ mot elektriske spor. Det kommende datalagringsdirektivet er således omdiskutert.

I dag kan media avsløre at Europol har avslørt verdens største pedofilinettverk, derav 34 norske ip-adresser. Dessverre kan norsk politi ikke foreta seg noe i saken fordi alle slike data som kan spore IP-adresser i Norge skal slettes etter 21 dager. Ergo så har opptill 34 pedofile nordmenn sluppet unna.

Hva er egentlig personvern? Er det ikke viktigere å beskytte små barn som blir utnyttet på det groveste sexuelt fremfor at at alle spor etter kriminelle skal slettes etter 21 dager? Hva er egentlig problemet med å flytte en slik frist til 6 måneder slik at politiet får helt andre forutsetninger å jobbe ut i fra?

Jeg foretar meg ingenting på nett som jeg har problemer med at politiet eventuelt kan gå etter i sømmene i ettertid. Jeg mener at personvernet bør innebære økt lagringstid men samtidig kanskje se på regelverket rundt informasjonssikkerheten på de data som er lagret. Man kan jo også spørre seg om hvilke kontrollrutiner som finnes for å sikre seg om at dataene faktisk er slettet hos teleselskapene og at de ikke bare sier de er slettet etter 3 uker...

Kommentarer (21)Add Comment
0
Hmm..
skrevet av jalla, mars 16, 2011
Tviler på 6 mnd er nok..de bruker gjerne lenger tid på å infiltrere og etterforske og samle data angående disse pedofiliringene.
Når det gjelder pedofile i Norge: Lav straff, de kan gjøre det samme om igjen temmelig fort. Så jeg er ikke så sikker på at barn beskyttes selv om man skulle utvide lagringstiden for data til dine foreslåtte 6 mnd. Det er ikke nok til at jeg synes datalagringsdirektivet skal vedtas sånn uten videre..
0
Hva med aldri???
skrevet av Duck Manson, mars 16, 2011
Disse IP adressene burde ALDRI bli slettet. Om saken er foreldet og personen ikke kan straffeforfølges burde navn, adresse, bilde osv postes offentlig og følge personen resten av livet.
0
personvern er noe dritt
skrevet av ola nordmann, mars 16, 2011
derfor burde det fremmes et forslag om at alle barnefamilier skal få installert kamera hjemme hos seg, sånn for å passe på alle barna så det ikke skjer noen overgrep! Og hvem kan jo si nei til dette? for ingen har problemer med at politiet eventuelt kan gå etter i sømmene i ettertid.


...
0
propoganda er ikke fint
skrevet av bob, mars 16, 2011
Ja så klart er det fælt at pedofiler eksisterer så klart er det fælt når de ikke blir tatt.

Data lagring direktivet er innført i flere land i Europa som har vært med på denne etterforskningen men om denne direktivet er sååå jævla effektivt som alle propaganda ytere skal ha det til så hvorfor er det bare ca 930 av 70,000 medlemmer som er blitt identifisert da?
0
Skyte med haggel
skrevet av Grus, mars 16, 2011
Det er ikke god grunn nok til å montere elektroniske fotlenker på en hel befolkning av uskyldige mennesker som ikke er mistenkt for noen ting. Det gjelder varslere, tillitsvalgte, politikere og VANLIGE folk. Du vil alltid finne gode grunner til å overvåke og til og med gå inn i hjemmene til uskyldige folk hvis du eleverer formålet høyt nok, men veien til helvete er brolagt med gode intensjoner. Du kan i din blodtørst gjerne insistere på evig lagring av alle mailer, personlige og fysiske brev skal åpnes etc, men dine argumenter blir bare bare farlig ekstreme og du bør beskyttes mot deg selv.
0
...
skrevet av lazlow, mars 16, 2011
Hvorfor stoppe på 6 mnd? Hvorfor ikke et år? Eller 2? Eller 3? Hvorfor stoppe med å bare logge IP adresser, hvorfor ikke alt innhold? Hvorfor ikke filtrere og blokkere alt slik Kina gjør? Om du ikke verdsetter personvernet nok til å beskytte det kan vi bare kvitte oss med det. Når du først begynner ned den glatte veien som heter "VI MÅ TENKE PÅ BARNA", følger fort "VI MÅ TENKE PÅ [sett inn ny kampsak]". Dette begynte de også med etter selvmordbomberen i Sverige, problemet er bare at Sverige allerede hadde innført direktivet.

Etter 11. September ble det innført en hel masse sikkerhetstiltak på fly. Av en eller annen mystisk grunn klarte passasjerer fortsatt å ta med seg eksplosiver inn på fly udetektert. En gruppe klarte å sende en tonerkassett med eksplosiver fra Jemen til USA, den ble oppdaget ved et slumptreff. Det eneste de hadde oppnådd var å gjøre reisen til lovlydige passasjerer mer tungvint, slitsom og kun gitt de illusjonen av trygghet.

Det eneste du vil gjøre med å innføre datalagringdirektivet er å innsnevre personvernet samtidig som du gir folk illusjonen av at verden blir tryggere. Og dette er bare første innsnevringen av mange, når dette først kommer på gli blir det bare lettere å gjøre alt for å redde hvem nå en som er den neste utsatte gruppen.
0
...
skrevet av Kalle, mars 16, 2011
Jeg mener da det er bedre at noen kriminelle går fri, enn at man skal ha en politistat der alle er overvåket. Høres kansje kynisk ut, men det er nå slik det MÅ være i en rettsstat.
Hvor ville du egentlig satt grensen for overvåking ?

At noen i det hele tatt blir tatt på IP adresser, er for meg helt utrolig, da det krever 5 minutters innsats, for å være komplett anonym. Med andre ord, er det kun komplette idioter man kunne fått tak i.

Jeg ofrer ikke mitt personvern, for å ta noen ekstra kjeltringer. Om man hadde tarr 34 stk. selv med DLD, er høyest usannsynlig. Sannsynligvis ville mange av disse uansett vært anonymisert. Dvs at de aktuelle Norske IP adressene, nok ikke hadde hatt noen som helst med denne pedoringen å gjøre. Kun uskyldig personer med åpne nett, eller som medlem i anonymiseringstjenester.
0
Proxy
skrevet av Per, mars 16, 2011
Jeg tror nok at de fleste pedoer benytter seg av en proxyserver. Det er ikke bare IP-adresser som har avslørt denne gjengen her for da hadde ikke brukt mange år på etterforskning. Men at en og annen tulling klikker rundt er nok mulig, i Norge var det 34 stykker som ikke skjønte bedre. Det lave tallet betyr nok at det er mange tusen nordmenn som har benyttet en proxyserver. Hvis politiet hadde funnet eierne av IP-adressene - hva hadde de risikert? Ingenting! Beklager, jeg trykket på en side jeg trodde var noe annet og jeg ble forskrekket. Javel, ikke gjør det noe mer.

Hvis du var en pedo og skulle inn på den siden, ja da skriver du bare http://proxy.org/ og så er du trygg.

Med andre ord, datalagringen betyr ikke noe. Men på den andre siden så kan den siste komuniststaten benytte av slike opplysninger. Så lenge denne Lasse Quislingstad er statsadvokat så kan man aldri være trygg. Da er det alltid ett nytt justismord for dør.
0
DLD
skrevet av DLDkongen!, mars 16, 2011
Med DLD på plass hadde scenarioet sett slik ut:

1 norsk ip-adresse tilhørte Peppes Pizza i Bergen
1 annen et hotell i Tromsø
8 adresser tilhørte tilfeldige telenorkunder med standardpassord i routeren
12 adresser tilhørte privatpersoner uten kunnskap om kryptering av nettverk
1 av dem tilhørte en høyrepolitiker med 3g routeren påslått mens han satt og venta på toget

Flere av disse privatpersonene fikk familietlivet ødelagt på grunn av pågripelsen, en av dem fikk så store problemer at han tok sitt eget liv, to andre mistet jobben. Høyrepolitikeren ble gjenkjent i media og fryst ut av det politiske liv. Sakene mot dem alle ble etter lang tid henlagt på grunn av bevisets stilling.

Siden de trådløse nettene hos peppes pizza og hotellet kunne brukes av alle innen en omkrets på 500 meter, ble samtlige 1300 personer som hadde hatt mobiltelefon innenfor det området i løpet av en gitt tidsperiode oppsøkt av politiet. De fikk datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner beslaglagt. Lister over alle de som de hadde kontaktet via telefon eller internett i løpet av det siste året ble hentet ut av registeret. Ingen hos politiet hadde ressurser til å se på materialet, men utstyret ble likevel beholdt i 2 år i tilfelle noen skulle få tid til å ta seg av det. Etter at fristen gikk ut ble sakene henlagt. Ingen fikk unnskyldning eller oppreisning for å ha blitt dratt inni noe de ikke hadde noe som helst med å gjøre.


Er bare en ting å si - DLD er løsningen!
0
...
skrevet av Hahahahah, mars 16, 2011
De påståtte norske ip-adressen kan være routet gjennom en server i Norge fra en databruker en plass i utlandet. At det kommer opp en norsk ip-adresse kan være en ren tilfeldighet. Å sende datatrafikk via servere i andre land er en helt vanlig måte å skjule sin identitet på.
Å hvis det var norske brukere, hvorfor brukte ikke politiet de 3 ukene til å finne frem til disse?

For en tulle-sak!
0
...
skrevet av Hmm, mars 16, 2011
Hva med å pågripe de når man får mistanken?
De hadde altså IP.n Men lot vær å handle. Skyld heller på politiet for en
dårlig jobb..
0
24 mnd.
skrevet av Waldebert, mars 16, 2011
24 mnd. lagring. Sikker lagring, og informasjon kan bare hentes ut med godkjennelse av domstolen.
0
Tja
skrevet av Joachim, mars 16, 2011
Politet får rett og slett etterforske raskere. Fristen for å holde noen totalt uten grunn i arrest er 4 timer.. Hvis f.eks en som ble sluppet ut drepte noen med en gang, skal vi da endre lovene til 5 timer??

Det vil alltid være noen som ser behovet for å etterforske og overvåke andre.. Hvorfor skal jeg overvåke deg uten grunn?
0
Enkelt
skrevet av Forbanna Gjest!, mars 16, 2011
Få slutt på slikt på en grei måte. Giljotine offentlig på torget hvær Lørdag i respektive by. Så lenge slike bare fortsetter uten å søke hjep, fungerer bare en ting. Kapp snoppen av så alle ser det.
Høres ille ut, men jeg er møkk lei slike syke jæ...r. Og ikke minst lave straffer for slike som totalt ødelegger andres liv. Hadde det vært skuddpremie på slike, var jeg meget rik.
0
..
skrevet av Mona, mars 16, 2011
6 måneder > 2 uker. Det sier seg selv at man får utført mer arbeid på seks måneder enn to uker. Og selv om dette kanskje ikker er "nok", gir dette åpenbart bedre forutsetninger for arbeid i saker som denne.
0
Skeptisk
skrevet av Ye, mars 16, 2011
Nå er det ingen tvil om at dette er en svært stygg sak og at det bør føre til konsekvenser for de involverte.

La meg skille mellom min avsky mot pedofile og min skepsis til innføring av DLD.

På den ene siden ønsker jeg så absolutt at de involverte blir strafferettslig forfulgt til lovens strengeste straff. På den andre siden stiller jeg meg kritisk til at 21-dagers regelen dukker opp i akkurat denne diskusjonen. Det fremstår i mine øyne som et forsøk på å få den gemene hop til å forlange datalagring, uten at datalagring (i mine øyne) er grunnen til manglende evne til å oppklare nettopp denne saken.

Hvorfor har ikke disse adressene vært utlevert umiddelbart? Hvorfor har man ventet mer enn 21 dager på å undersøke hvem de tilhører? Hvorfor har ikke overvåkning blitt satt igang mot spesifikke IP-er i samme sekund som man fant ut at de tilhørte praktiserende pedofile? Hvordan kan Europol overvåke et nettsted over tid uten å fortløpende sjekke hvem som er bak aktive brukeres IP-adresser? Er det virkelig antall dager trafikkdata lagres som er problemet i denne saken? Gjør vi klokt i å forlange DLD i "kampens hete"?

Man bytter ikke IP så ofte som artikkelen kan få det til å virke som. Selv har jeg hatt samme IP-adresse i flere måneder, kanskje til og med flere år. Har virkelig 34 av 34 antatte pedofile byttet IP siden... ikke vet jeg hvor lenge Europol har visst at dette var et tilholdssted for pedofile? Er disse IP-ene nå "ute av bruk"?

@jalla: du stiller spørsmål til at 6mnd er "nok" da etterforskning av slike saker tar lengre tid enn som så. Jeg stiller spørsmål ved hvorfor denne "etterforskningen" ikke innebærer umiddelbar innsamling av data som tilsynelatende går ut på dato etter 21 dager.
0
...
skrevet av Kid_Wok, mars 16, 2011


Dessuten er ikke trafikkdata, knyttet opp mot de avdekkede tjenestene, bevis nok i seg selv for at abonnenten har begått en kriminell handling.
0
En nyansering...
skrevet av Bob-Kåre, mars 16, 2011
Ifølge tallene fra artiklene på VG og DB i dag kan vi lese at 670 personer er mistenkte av de i alt 70000 registrerte medlemmer på denne nettsiden. Ut fra teksten kan det også se ut som de 34 norske IP-adressene er en andel av de totalt 70000, dvs at dette i utgangspunktet ikke er mistenkte. Denne nettsiden ble i tidligere artikler i dag beskrevet som fra utsiden helt lovlig, og det er derfor høyst sannsynlig at hoveddelen av de registrerte medlemmene ikke nødvendigvis var pedofile

Når under 1% av det totale medlemstallet ender opp som mistenkte vil det altså si at vi snakker om et forventet tall på ca 0,3 pedofile i det norske materialet, altså gode sjanser for at det enten er ingen, eller maks 1.

Så kommer det store spørsmålet: Er du villig til å gjøre regelmessige overgrep på hele Norges befolkning for å finne denne ene overgriperen? Målet helliger ikke alltid middelet, men desverre kommer nok denne saken til å bli en brekkstang for tilhengerne av DLD.

I tillegg (hvis tallene i artikkelen stemmer) vil sannsynligvis alle av de 34 IP-adressene være uskyldige, jeg kan forestille meg at å bli feilaktig mistenkt som pedofil ikke er særlig artig.
0
Venstre sitt alternativ til Datalagringsdirektivet vil være tilstrekkelig pga lagring av ip-adresser
skrevet av Pål Lykkja, mars 16, 2011
Med lagring av IP-adresser slik Datatilsynet og Venstre har foreslått så får politiet de verktøyene de trenger mot barneporno.

Man kan lure på om de enorme ressursene som er tilført politiet i de siste årene har hatt noen effekt på kompetansenivået, så skikkelig verktøy og kompetanse er uansett av prekær nødvendighet hvis man skal dømme etter følgende historie, les og fortvil over idiotien i politiet:

"Finner dere meg snart?" (snakker med politiet fra bagasjerommet i en bil)

"Nødanropet fra Faiza Ashraf pågår fra 06.44 til 07:21, men noen minutter pause underveis.

Tre uker senere ble hun funnet død."

Kanskje på tide at politiet sørger for å ha kompetanse og kunnskap til å drive MÅLRETTET og SAKSRELATERT politiarbeid istedenfor å drive masseovervåkning av hele befolkningen?

Ikke engang et nødanrop på over en halv time var nok til å få politiet til å få ut fingern.
0
...
skrevet av Henrik, mars 16, 2011
Til Hmmm: Å være pedofil er ikke det samme som å være kriminell. Det går derfor ikke an å snakke om at "pedofile i norge" får lav straff. Dessuten er overgrep mot barn en av de forbrytelsene med færrest tilbakefall. Svært få begår overgrep på nytt etter soning. Det er heller ikke sånn at lengre straff hjelper.
0
...
skrevet av Benny, mars 16, 2011
Kriminelle pedofile i Norge mener du vel, jalla. Det er ikke ulovlig å være pedofil.

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

busy
Sist oppdatert onsdag 29. februar 2012 13:27  

Antall besøkende

Vi har 43 gjester her nå