Aktuelt.org

Blogg om dagsaktuelle nyheter!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Synd det er så mange kvakksalvere som advarer mot Ritalin!

E-post Skriv ut PDF

VG-nett har i dag fokus på ADHD og at nyere forskning viser at jo tidligere diagnosen stilles jo større sjanse for at ADHD pasienter kommer i jobb som voksne. Medisinering er et av mange tiltak som gjør hverdagen for ADHD diagnostiserte lettere å komme gjennom.

Når det gjelder dette med medisiering av ADHD diagnostiserte så møter man desverre mange fordommer ute i samfunnet av selverklaærte naturmedisereere og kvakksvalvere. Disse påstår at bruk av Ritalin og lignende medikamenter er kjemisk lobotomering og skaper narkomane. Dette er jo direkte feilinformering. Det er jo stikk motsatt, at medisinering reduserer muligheten for å ende opp som rusmisbruker drastisk. Desverre får slike mennesker  ordet alt for mye i media og samfunnet forøvrig.

 

Kommentarer (3)Add Comment
0
Skeptisk etter å ha prøvd ritalin
skrevet av Ting, februar 05, 2011
Selvfølgelig fungerer ritalin godt for mange. Men samtidig står det med små bokstaver på pakken at den ikke skal brukes av personer med angst eller som har hatt angst--- Og angst er en av tilleggssymptomene for mange med ADHD! Jeg prøvde selv ut ritalin, men sluttet fort da jeg oppdaget at når medisinen gikk ut skapte dette et "sug" og en enda større uro, som jeg aldri har opplevd før! Så, ja, min erfaring er at jeg kan forestille meg at ritalin kan gjøre enkelte avhengig av et stoff de aldri har brukt før. For meg ( jeg er kvinne, 41 år, fikk diagnosen i 2009) er daglig hard fysisk trening den beste "medisinen". Man kan ha forskjellige grader av ADHD, og jeg ligger vel selv sånn midt på skalaen. Som journalist har jeg dog møtt og intervjuet personer som er meget sterkt rammet, og som aldri ville klart seg uten medisiner. Det viktige her er at man tar hensyn til hvert individ mht medisin, og jeg er selv skeptisk til hvordan legene ville prakke på meg medisiner uten å høre på min egen erfaring og argumener for ikke å fortsette etter å ha pørvd det ut. Heldigvis er jeg voksen og kan si nei...
0
Takk og lov for Ritalin!
skrevet av Jahn Grønås, februar 05, 2011
Som far til en 8-9 åring med ADHD må jeg få lov å si litt: Hadde ikke min gutt hatt denne medisineringen hadde han, skolen, omgivelsene osv. hatt et skikkelig helvete å forholde seg til! Ekskona mi og jeg opplevde et lite knøtt som ikke var i stand til å sitte på fanget og kose fra han var 1 1/2 år gammel. Og det er ikke mange unger som har opplevd å bli kasta ut fra sangkoret når de er 6 1/2! Han fikk Ritalin da han begynte i 2. klasse og skolen og SFO var vel de første som merket forskjellen sammen med oss. Fra å være "hæla i taket og tenna i tapetet" og til den normale, kjærlige, flotte gutten han er i dag er det himmelvid forskjell. Han merker det ikke minst selv: "Nå er jeg slik som de andre, Pappa!"

Det vil alltid være forståsegpåere og besserwissere som vil protestere mot medisinering. Lurer på hvor mange av de som har problemet i eget liv?

Og Ritalin som kjemisk lobotomering: SKAM DERE! Dette tar jeg faktisk som en personlig fornærmelse! Vi har IKKE lobotomert guttungen vår! Det har heller ikke BUP som har satt i gang behandlingen!
Dere skal få en kommentar fra guttungen selv:
Han stod i svingen nedenfor huset og så utover fjorden. Jeg syntes han ble stående lenge så jeg tuslet ned for å se om det var noe galt. På spørsmål fikk jeg følgende svar:
"Jeg står og ser meg rundt og tenker, Pappa. Det kunne jeg ikke gjøre før for da gikk alt rundt i hodet mitt..." sa 7-8 åringen.
Lobotomering? Tvert i mot!

Og at Ritalin skaper narkomane? Ja, hvis vi uten samme diagnosen begynner på det så gjør det nok det. Men dette er mennesker som trenger denne medisinen.

I vårt tilfelle ser vi tydelig forskjellen: Jeg har, med hensikt, av og til utsatt medisineringen en times tid på fridager. Da har jeg en virvelvind rundt meg. Så, en halvtime etter at han har fått tabletten ser jeg resultatet: Han roer seg ned, får konsentrasjonsevne både for lekser og lek og fungerer akkurat slik som unger på hans alder skal gjøre. UTEN aggressivitet. UTEN utargeringer. Han er akkurat like høflig og fin som alle ungene mine er - jeg er så heldig å være Pappa til 7. Og han kan sitte på fanget og kose og fortelle/høre på historier.
Utover ettermiddagen, fra 16-17 tiden merker vi "stigende" tendens igjen. Da er medisineringen på veg "ut". Men før leggetid får han Melatonin ( http://www.webmd.com/sleep-dis...n-overview ) som forøvrig ikke er "godkjent" som legemiddel i Norge men han får det på spesialresept fra BUP. Og dermed får han også gode, rolige netter.

Så la meg summere det hele opp før jeg skriver meg helt på viddene: Ritalin sørger for at min sønn har et normalt liv. Han har en del lese/skrivevansker men det er det mange som har uten ADHD-diagnose. Pappa`n har dyskalkuli, men har ikke ADHAD (tror jeg...smilies/smiley.gif ).

Bare litt til deg som egentlig ikke føler dette problemet på kroppen: Ikke uttal deg! Du skjemmer deg bare ut!

Skulle det være noen "der ute" som vil kontakte meg ang. dette, så gjerne det. Jeg er IKKE spesialist, men sammen kunne vi kanskje..... smilies/smiley.gif

Min sønn er en racer i matematikk. Ny Einstein kanskje? smilies/smiley.gif Man vet jo aldri...
Andre steder der de er kommet lengre enn oss her på berget omtaler ofte ADHD som "intelligensgenet". Ta en kikk på dette: http://www.biip.no/waschera/2411221

Ha det fint og KOS dere med ungene deres! smilies/smiley.gif
0
Concerta - a lifesaver
skrevet av Astrid, februar 05, 2011
Er helt enig med Jahn ! Uten medisinering hadde livet med en gutt på 14 år blitt et helvete. Min sønn fikk diagnosen for ca 4 år siden. Nå tidfester vi det som tiden før og etter. Før så kunne ikke han heller sitte i ro å se på tv, lese / bli lest for uten at det ble uroligt. På skolen /sfo gikk det nesten ikke en dag uten at han var borte i noe bråk. Han kunne bite og slå både voksne og barn. Leksesituasjonen hjemme var et kapittel for seg. Vi måtte sitte sammen med han hele tiden og han kunne få helt ukontrollerbare raseriutbrudd for bare en liten feil. Da vi endelig innså at vi måtte ha hjelp gikk det heldigvis ikke lang tid før han begynte på Ritalin. Det var som å få en helt ny gutt!!! Han ble rolig, kunne sitte stille, måltider ble "normale". En helt utrolig forandring! Etter en tid byttet vi til Concerta i samråd med BUP da denne fungerte bedre på han.
Til dere som ikke har barn med ADHD; SLUTT Å UTTALE DERE SOM OM DERE VET NOE!!! Dere har ikke peiling!!

Vi har iallefall fått den kjekkeste, snilleste, mest høflige og kjærligste gutten vi noen gang har ønsket oss!Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

busy
Sist oppdatert onsdag 29. februar 2012 13:29  

Antall besøkende

Vi har 51 gjester her nå